PROSTŘETE S LÁSKOU VELIKONOČNÍ STŮL

O Velikonocích slavíme konec postního období, těšme se tedy na pořádné hody! Letos připadá Velikonoční pondělí na 2. dubna - na začátek nejbláznivějšího měsíce v roce. Může se pak sváteční menu nést v jiném než aprílovém duchu?

Zajíc velikonoční s kapkou Skotské

Oblíbená dobrota a veselá ozdoba každého velikonočního stolu, kterou rádi připravujeme s dětmi,
má svou aprílovou ingredienci. Zkuste do těsta přimíchat trochu whisky, kterou máte na poličce připravenou pro zvláštní příležitosti.  Heslo: "Pečte s rozumem!".

170 g másla

170 g cukru moučka

3 vejce

220 g hladké mouky

1 kypřicí prášek Vitana

2 lžíce mletých mandlí

1 lžíce perníkového koření Vitana

100 g krájeného sušeného ovoce

1 pomeranč /kůra, šťáva/

1 citron /šťáva, kůra/

5 lžic skotské whisky

Postup: Máslo utřeme s cukrem a postupně přimícháme ostatní suroviny, aby vzniklo hladké těsto, které nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy, pečeme při teplotě 170 stupních cca 20 minut.
Po vychladnutí dozdobíme.

Když mrkev, tak bez lepku

Kdo nemiluje přípravu pokrmů z čerstvé jarní karotky! Při přípravě tohoto skvělého bezlepkového koláče jistě nejen děti spoustu mrkve schroupou jako zajíčci, tak si jí kupte raději více!

6 žloutků

250 g cukru krupice

2lž pomerančové šťávy

450 g strouhané mrkve

450 g strouhaných ořechů

1 kypřicí prášek Vitana

6 bílků

meruňková marmeláda

1 balení potahové hmoty s mandlovou příchutí Vitana

Postup: Žloutky s cukrem vyšleháme do husté pěny a přidáme pomerančovou šťávou, pak přidáme ostatní suroviny, a nakonec zlehka přimícháme sníh z bílků. Hmotu nalijeme do dortové formy a pečeme při 170 stupních cca 40 minut po upečení necháme dort vychladnout vyřízneme z ráfku obmažeme meruňkovou marmeládou a dáme ztuhnout. Pak potáhneme mandlovou hmotou a dozdobíme marcipánovými mrkvičkami.

Tradiční velikonoční beránek - tedy jehněčí

Velikonoční beránek, Agnus Dei, symbol Velikonoc ve všech podobách. Aprílové velikonoční menu nabízí speciální recept. Vezmete pečicí formu na beránka, odložíte ji tak, abyste ji našli i příští rok a pustíte se do přípravy chutného jehněčího hřbetu.

Pro 4 osoby

3 stroužky česneku

800 g jehněčího hřbetu

2 polévkové lžíce olivového oleje

1 lžička pepř černý mletý Vitana

3 snítky rozmarýnu

1 lžička soli

200 ml vody

1 kostka Masoxu Vitana

Na kuskus:

50 g čerstvých bylinek mix – např. koriandr, máta, petržel nať

200 g kuskus

1 lžíce vinného octa

2 lžíce olivového oleje

400 ml vody

1 a ½ kostky zeleninového nebo drůbežího bujónu

Postup:  Jehněčí hřbet nařežeme na povrchu do mřížky, vetřeme sůl, pepř, posypeme rozmarýnem a česnekem, zalijeme olivovým olejem a zakryté necháme alespoň dvě hodiny uležet v ledničce. Marinované maso vložíme do rozehřáté pánve a opečeme 3 minuty z každé strany, podlijeme marinádou a dáme péci do trouby vyhřáté na 175 °C na 12 minut, poléváme výpekem, vypneme troubu a necháme dojít ještě 15 minut. Výpek slijeme, přidáme vodu a Masox a krátce provaříme. Připravíme kuskus – nasypeme jej do mísy a zalijeme vývarem připraveným z vody a bujónu asi 1 cm nad okraj, necháme stát 8 minut, načechráme vidličkou, osolíme a pokapeme zálivkou z oleje a vinného octa a promícháme s najemno nasekanými bylinkami

Nádivka Pepka námořníka

Síla Pepka námořníka pořád mnoho z nás nepřesvědčila o zařazení špenátu do jídelníčku. V nádivce s čerstvými kopřivami může pár kousků baby špenátu zůstat bez povšimnutí.

280 g toastového chleba

400 ml plnotučného mléka

1 lžíce sádla

400 g uzené krkovice

1 šalotka

100 g čerstvých kopřiv

100 g baby špenátu

6 žloutků

3 lžíce majonézy

6 bílků

1 lžička soli

špetka muškátového oříšku Vitana

špetka mletého pepře Vitana

100 g mandlí na plátky

olej na restování a vymazání formy

Postup: Troubu rozehřejeme na 200 °C, toastový chléb nakrájíme na kostičky, vložíme na plech a pečeme cca 5 minut, poté jej přendáme do větší mísy a zalijeme mlékem. Uzenou krkovici nakrájíme na malé kostičky, orestujeme na sádle na pánvi, necháme vychladnout. Rozehřejeme olej a orestujeme šalotku, kterou jsme pokrájeli nadrobno, přidáme kopřivy, špenát a necháme zavadnout, stáhneme z plamene a necháme vychladnout. Žloutky smícháme s majonézou, solí, muškátovým oříškem a pepřem, přidáme k toastovému chlebu i s opečenou krkovicí a špenátem a kopřivami. Bílky vyšleháme do tuhého sněhu, který opatrně zapracujeme ke směsi, formu nebo formičky na nádivku vymažeme olejem a naplníme nádivkou, pečeme 30 minut.

Lucie Strnadová

Media Relations and Event Director, Havas PR Prague s.r.o.