Co víte o dřevních peletách? Nejčastější otázky a odpovědi

Pletete si pelety a palety?

Pelety. Jakmile přijde řeč na ekologické vytápění, nelze tyto drobné dřevěné válečky plné energie opominout. Každý rok v Česku tisíce lidí přechází na tento obnovitelný zdroj. Výhod je celá řada: komfort, dobrá cena, ekologie… Na druhou stranu jsou ale pelety pro většinu Čechů stále neznámým pojmem. Jak jste na tom vy, pletete si pelety a palety? Přinášíme nejčastější otázky a odpovědi.

Co jsou pelety?
Jedná se o čistě přírodní materiál, který se vyrábí lisováním dřevních zbytků na pilách. Pro výrobu pelet jsou používány hobliny, štěpka a piliny. Pelety mají vysokou výhřevnost a velmi malé množství zbytkového popela.

Proč topit peletami?
Jde o řešení, které je cenově srovnatelné s dalšími zdroji tepla, ale zároveň je ekologické. Jednoduše proto, že nechcete vytvářet ještě více skleníkových plynů, které vznikají spalováním fosilních paliv (zemní plyn, uhlí, koks, topné oleje apod.). Dřevní pelety se oproti nim pyšní neutrální uhlíkovou stopou.

Co znamená neutrální uhlíková stopa?
Při spalování pelet se do vzduchu dostane jen tolik CO2, kolik spotřebovaly během svého růstu stromy, z jejichž dřeva se pelety vyrobily.

Jak poznat kvalitní pelety?
Nejkvalitnější pelety jsou označeny certifikátem ENplus a kulatým razítkem s označením A1.

Jaká je výhřevnost pelet v porovnání s jinými zdroji tepla?
Kilogram dřevěných pelet nabídne energii 15 000 až 18 000 kJ. U kilogramu hnědého uhlí se výhřevnost pohybuje v rozmezí 10 000 – 19 000 kJ, v případě koksu 23 000 – 30 000 kJ.

Jaký je rozdíl mezi dřevěnými peletami a podobnými produkty z biomasy?
Existují i rostlinné pelety, které se vyrábí například ze sena, slámy či dalších zemědělských zbytků. Proces lisování či velikost se od dřevěných pelet neliší. Bývají levnější, ale také mají daleko nižší výhřevnost a po jejich spálení zůstane víc popela.

Když bude peletami topit víc lidí, nebude to znamenat drancování lesů?
Vzhledem k tomu, že se pelety vyrábí pouze z odpadních zbytků na pilách, nemusíte mít obavu ze zbytečného kácení stromů. Navíc, výrobci se snaží používat piliny a štěpku z co nejbližších závodů zpracujících dřevo. Lokální výroba snižuje celkovou ekologickou zátěž a nevznikají zbytečné náklady na dopravu.

Kolik popela zbyde po spálení pelet a jak s ním naložit?
Čím kvalitnější pelety a vyšší výhřevnost, tím méně popela. U kvalitních dřevních pelet by to mělo být méně než jedno procento z původního množství paliva. Popel můžete ekologicky zužitkovat jako hnojivo nebo jako složku kompostu. V zimě jej zase oceníte jako posyp na namrzlé schody.

Jaké množství potřebuji na topnou sezonu?
Průměrně velký dům spotřebuje v topné sezoně 6 až 8 tun pelet. Cena tuny pelet se pohybuje kolem pěti tisíc korun, sezona tedy vyjde na 30 – 40 tisíc korun.

Kolik prostoru vyžaduje skladování pelet?
Pokud přecházíte z uhlí na pelety, využijete jednoduše stávající kotelnu. Vytvoříte-li navíc silo na foukané pelety, ušetříte si i práci při jejich skladování. Pelety se totiž do sila při závozu nafoukají. Navíc jsou oproti klasickým peletám dodávaných v pytlích zhruba o deset procent levnější. Pokud nemáte možnost uložit pelety do sklepa, můžete je skladovat například v pytlích v garáži. Pro uskladnění jedné tuny je zapotřebí 1,5 metru krychlového, postačující bude místnost 2 x 2 x 2,3 metrů.

Jak vhodně pelety skladovat a čeho se vyvarovat?
Pokud je sklad vedle kotelny, doporučuje se využít šnekový dopravník. Je-li vzdálenější, bývá výhodnější sací vakuový systém. Důležité je, aby prostor byl absolutně suchý. Jinak hrozí riziko, že pelety nabobtnají a rozloží se. Skladovat je můžete neomezeně dlouho.

Mohu při výměně starého kotle využít nějakou dotaci?
Vzhledem k tomu, že Ministerstvo životního prostředí by v příštím roce mělo vyhlásit třetí vlnu kotlíkových dotací, stačí správně podat žádost na příslušný krajský úřad. Ve druhé vlně bylo možné získat na výměnu starého kotle za peletový až 127 500 korun, tedy 80 procent z uznatelných nákladů.

Kde mohu získat další informace?
Pokud se chcete dozvědět více o kotlíkových dotacích, informace naleznete na webech krajských úřadů. Další podrobnosti ohledně pelet získáte na webu ceska-peleta.cz, nebo na pellets.storaenso.com/Info/Products.aspx